דניאל קולנוע לב שוהם 2

הנהלת "לב שוהם" מדווחת על הפסדים. במידה ומספר המבקרים לא יגדל הוא ייסגר בתום הסכם השכירות

בעליו של קולנוע לב שוהם מתכוונים להחליט על סגירתו, אם לא יגיע לאיזון כלכלי במהלך השנה וחצי שנותרו עד סיום הסכם השכירות עם המרכז המסחרי. כך אומר השבוע מנהל הקולנוע, דניאל אלטר, בשיחה עם "שהם פלוס".

בימים אלה הפיץ אלטר 'קול קורא' המפציר בציבור להגדיל את תדירות הביקורים ולרכוש מנויים, על מנת להבטיח את המשך פעילותו של הקולנוע, שנפתח רק לפני שנה וחצי, אחרי השקעה בתשתיות שאינה מביישת את הטובים שבאולמות הקולנוע. 

מאז פתיחתו נמכרו בקופת "לב שהם" כ-50 אלף כרטיסים ועוד כאלפיים מנויים. על פי תחשיבים שערכה הנהלת הרשת, לצורך איזון תפעולי נדרשים לקולנוע 75 אלף מבקרים בשנה. אלטר: "למשפחת שני, בעלת הקולנוע, יש אמנם סנטימנטים לענף אבל הם גם אנשי עסקים. במידה ולא נצליח עד תום החוזה להגיע לאיזון, אין סיבה שהם ימשיכו להשקיע מיליוני שקלים בשוהם. לא בכל יישוב המונה 22 אלף תושבים יש בית קולנוע. צריך להילחם על תרבות והמלחמה הזו צריכה להיות של התושבים. אם כל אחד מהצופים שביקרו כאן יביא איתו השנה אדם אחד נוסף, נוכל להגיע ל-100 אלף צופים ונעלה על דרך המלך.  

"תושבי שהם לבד אינם מספיקים ואנחנו מצפים שיגיעו אלינו גם מחבל מודיעין, בית אריה וראש העין, שבית הקולנוע הקרוב אליהם ביותר הוא זה שלנו".

-מה עשיתם כדי לעודד מבקרים בקולנוע? 

"יזמתי את פסטיבל סרטי האוסקר הזרים הטובים ביותר לשנת 2015, שהסתיים בהצלחה בשבוע שעבר". 

מאז נוסד הקולנוע במרכז המסחרי פעלו כאן שני יזמים. הראשון - רשת "גלובוס" והשני - המפיק תושב שוהם, חיליק מיכאלי. אלה גם אלה לא הצליחו להפיח בו רוח חיים. גם עתה, פרט לחופשות הגנים ובתי הספר, בעיקר חנוכה ופורים, שבהם פוקדים את הסינמה המקומי מאות ואלפי ילדים, בשאר ימות השנה רוב המושבים נותרים בדרך כלל מיותמים.  

-האם העובדה ששני מפעילים קודמים כשלו ועזבו לא הדליקה אצלכם אורות אדומים לפני שנכנסתם להרפתקה הזו?

"למדנו והפקנו לקחים מכישלונות של קודמינו ולכן הבאנו לכאן קולנוע שונה מזה שהיה בעבר, החל מחדרי השירותים, המזנון והמושבים והמשך בתכנים. אנחנו מביאים לשוהם סרטים מאיכות צרופה ואפילו איננו עושים הפסקת מזנון באמצע הסרט, רק כדי להבטיח לצופים חוויה רצופה וטובה יותר".

מי שהתגייס לסייע לקולנוע היא מועצת שהם שהפחיתה את מס הארנונה לקולנוע בכ-30 אחוזים, אבל לא הסתפקה בכך. באופן תמוה העמידה המועצה לרשות הקולנוע את שלטי חוצות השייכים לציבור ומימנה על חשבונה מודעות לפסטיבל במקומונים בשוהם ובמודיעין, הטבות השוות בערכן לעשרות אלפי שקלים. זאת, תוך שהיא מתעלמת, ממצוקותיהם של גופים פרטיים אחרים העוסקים גם הם בתרבות, כמו יזמים בתחום המחול, אומנויות הבמה, ציור ופיסול, וחנויות הספרים שאחת מהן, זו שפעלה במול שוהם, חיסלה לא מכבר את פעילותה עקב הפסדים, מבלי שבעליה חלמו על אפשרות לבקש מימון מכספי הציבור. 

לא ברור מה הקריטריונים לתמיכה בחברה מסחרית, אם יש כאלה, ומדוע רשת קולנוע נמצאת ראויה לתמיכה כספית בעוד שאחרים, חשובים גם הם, אינם זכאים לכך. 

הרושם הוא כי ההטבות ניתנו כגחמה של מישהו במועצה, בלא שהנהלת הקולנוע נדרשה אפילו להשיב לציבור תמורה כלשהיא כמו לדוגמה סדנאות לתלמידים במוסדות החינוך, כרטיסים מוזלים לתושבים בסרטי הפסטיבל, או פעילויות אחרות ללא כוונת רווח, שיהיה בהן כדי להצדיק מהלך חריג של מימון בית עסק על חשבון קופת הציבור.

מהמועצה נמסר כי "מועצת שוהם והחברה העירונית חמש שמחו להצטרף ליוזמת קולנוע לב שוהם, ולקיים במשותף ביישוב פסטיבל קולנוע איכותי, לתושבי שוהם והסביבה. מטרת הפסטיבל היא להעניק לתושבים חווית תרבות וקולנוע ייחודית, שכוללת הקרנות טרום בכורה ואירועים נלווים. מדובר בהפקה שהיא משותפת, וחלקן של המועצה וחמש בא לידי ביטוי בדגלול היישוב ופרסום דבר הפסטיבל באמצעות מודעות במקומונים (גם ב"שהם פלוס"), שילוט חוצות, פייסבוק ומיילים. המועצה רואה בקולנוע לב מוסד תרבותי חשוב לתושבים והיא גאה בשיתוף הפעולה עימו ובסיוע לחשיפת פעילותו לציבור. קולנוע לב הוקם ביישוב בהשקעה גדולה, לאחר ניסיונות קודמים שלא צלחו, ואנו תקווה שגם התושבים יצביעו ברגליים ויפקדו את לב שוהם בהמוניהם – בפסטיבל החדש, וגם בשאר ימות השנה" 