שהם פלוס - גיליון 285

36 285 גליון | 2023 מרץ בשבוע שעבר, נולד עמית, בנם השני של ליטל ורון ברנע, .3 אח לאלמה, בת למרות שליטל בחופשת לידה, העובדה שהעסק שלה ושל רון ממוקם כמה צעדים מביתם במושב בית נחמיה, הופכת את הכל לקל ופשוט יותר. היא מעמיסה את האפרוח החדש על זרועותיה, או משאירה אותו רגע עם מישהו מהמשפחה – ונכנסת לחממה, לנשום קצת אוויר ירוק. לא תמיד היתה ליטל חקלאית, למרות שגדלה במושב לאב חקלאי. בהשכלתה היא בכלל רואת-חשבון, אבל כמו במקרים רבים אחרים – החיים הציעו לה ולרון תכנית שונה במקצת והם לקחו אותה בשתי ידיים (יותר נכון, בארבע) ושמחים על ההחלטה שעשו. , גדל בשוהם. הם 31 , ילידת המושב ורון בן 36 ליטל, בת הכירו בתל אביב ונוכחו לדעת, שרון הוא בעצם חבר של אחיה הקטן של ליטל, ושהם בכלל שכנים. באוקטובר נישאו ומאז, הם מתגוררים בבית נחמיה. 2019 איך התגלגלת להיות חקלאית? "זה התחיל עם ההיריון של אלמה שקרה מבלי שתכננו אותו. עד אז, חשבנו שיהיו לנו עוד שנתיים-שלוש עד שיגיעו הילדים ובין היתר, תכננו להתפתח מקצועית ולחסוך קצת כסף. לרון היתה חומוסיה במודיעין ואני עסקתי בראיית חשבון. אבל ההיריון שינה הכל – התחתנו, אלמה נולדה חודש ומשהו אחר כך וחודש וחצי אחרי הלידה – הגיעה הקורונה ומצאנו את עצמנו בבית – ללא המסעדה וללא עבודה", מספרת ליטל. "התחלנו לגלגל רעיונות שונים וחשבנו על גידול אצות או פטריות אבל ההשקעה היתה עצומה וירדנו מזה. מאוד רצינו משהו שיחבר אותנו לאדמה ולבסוף, מצאנו את החקלאות ההידרופונית. בגלל הקורונה, נפתחו המון קורסים בזום ועם ישראל חיפש את עצמו. נרשמנו לקורס של משרד החקלאות, לפני כשנתיים, "ייבאה" ליטל ברנע ממושב בית נחמיה, את רון בעלה משוהם והשניים הקימו חממה הידרופונית, שבה גדלים ירקות בשבוע שעבר, | ירוקים נפלאים צמח בערוגות שלהם, גם תינוק חדש ליטל ברנענשים יוצרות / פרויקט חממה ישבנו מול המחשב בבית ולמדנו. התכנית העסקית הראתה שזה יכול להצליח והלכנו על זה". השניים הקימו חממה בגודל של דונם (מאושרת על ידי כל הגורמים), במשק של ההורים ויצאו לדרך. "הקמנו שתי 'מנהרות חקלאיות' – כך מכנים את זה, מניילון וברזלים, השקענו במערכת הידרופונית שעלתה קרוב אלף שקל ובמחשב 700- ל והכנו את השטח". מה קסם לכם בחקלאות ההידרופונית? "השיטה ההידרופונית שומרת על כדור הארץ – לא מגדלים דבר באדמה אלא רק במים. אפשר לחסוך בחשמל אם משפעים נכון את הערוגות ולמעשה גידול של דונם אחד – שווה לעשרה דונם של גידולים באדמה. ההשקעה הראשונית היא המשמעותית. אנחנו מדשנים מדי יום והצמחים בריאים ויפים. אגב, גידולים הידרופוניים לא נחשבים למזון אורגני בארץ, אבל בחו"ל במדינות שונות – גידולים הידרופוניים הם אורגניים לכל דבר". מה לגבי ריסוסים? אחוז מהמזיקים נמצאים באדמה, יש פחות 90- "כיון ש חרקים. בכל זאת, אנחנו מרססים לפי צורך, אבל אחרי כן ממתינים שהחומרים הכימיים יתפרקו מהצמח. ומשווקים את התוצרת, כשהצמחים נקיים". התמודדתם עם אתגר מסוג זה? "כן, באביב שעבר הצמחים חטפו קימחון, שהתפשט על העלים והרס את הצמחים. זרקנו ושתלנו הכל מחדש. זה היה שכר לימוד גבוה אבל בגלל שזה לא התחום שלנו והכל חדש לנו – אנחנו לומדים". מה ההבדל בטעם, בין צמח שגדל במים לכזה שגדל באדמה? "מעבר לזה שצמח שגדל במים נקי יותר, המרקם שלו קריספי והטעם בהתאם – טרי ועדין. אני מעדיפה את טעמו של ירק שגדל הידרופונית על זה שגדל באדמה – ירקות כמו סלרי, פטרוזיליה וקייל שבדרך כלל מרים, אני אוכלת בסלט בלי בעיה כי הם יותר מתקתקים וטעמם עדין, כשהם גדלים על מים". מה אתם מגדלים? "חסות למיניהן – סלאנובה ולאליק, פקצוי, פטרוזיליה ונענע, סלרי, ועוד. אנחנו גם מגדלים נבטים אבל בתוך מגשי השתילה – עכשיו צומחים נבטוטי המיקרו אפונה שהם טעימים להפליא". בנוסף, משווקים ליטל ורון ירקות משלימים מחקלאי האזור ומחברים – ומוכרים את הסחורה במכירה ישירה. הם מוכרים מהירקות שלהם לתושבי האזור שמגיעים לחממה או מקבלים משלוח הביתה וגם לשפים ולמסעדות ובתי קפה מהאזור וממקומות מרוחקים יותר, אליהם הגיע שמעם. לאכול מהערוגות לפני קצת למעלה משבוע, כאמור, ילדה ליטל את עמית, ילדם השני. "זה נפלא שאני לא מרגישה שאני בחופשת לידה רגילה – ושאני יכולה להיכנס לחממה בכל עת, כי הכל נגיש וקרוב ונוח. ממש בא לי כבר לחזור לעבוד ועם רון – זה בכלל כיף!". בחלוקה ביניהם, רון אחראי על התחזוקה בשטח וליטל עושה הנהלת חשבונות ורכש. "קטיף ואריזה זה שנינו". מי שמלווים ועוזרים להם הם חקלאים כמוהם, מהאזור, שגם הם עוסקים בגידולים הידרופוניים ואיתם הם משתפים פעולה. מאושרים? "מאוד! זו תחושה נהדרת - שמה שיש לנו על הצלחת מגיע מאתנו. אנחנו אוכלים יותר בריא וגם האווירה נינוחה וטובה. הילדה מסתובבת בחממה, ואוכלת מהערוגות עצמן וזה תענוג גדול". את מכנה את עצמך חקלאית? "כן, בטח", ליטל מחייכת. "דווקא כיום, כשהעולם נהיה טכנולוגי מאוד והאוכל מעובד מאוד – אני חקלאית 0 גאה".

RkJQdWJsaXNoZXIy MjgzNzA=