גלעד רבינוביץ מנהל את קמפיין הבחירות שלו יחד עם הנציג הבכיר של ש"ס בשוהם ואף פוקד את חצרו של גדול המחזירים בתשובה, המרן ראובן אלבז. אין עם הדברים האלה שום בעיה, מלבד העובדה שהם מוסתרים מהציבור החילוני והדתי לאומי
לאחרונה נפגשו נציג ש"ס בשוהם וגלעד רבינוביץ עם מרן הרב ראובן אלבז, מגדולי המחזירים בתשובה וחבר מועצת חכמי תורה של ש"ס, כדי לקבל את ברכתו לקראת הבחירות. המידע הזה מוצנע מידיעתו של הציבור הרחב, אך בקרב קהלים המקורבים לש"ס, כבר מתגלגלת מפה לאוזן שמועה, לפיה הרב הורה לתמוך בבן טיפוחיו החדש הנה מה שאפילו התומכים של גלעד רבינוביץ אינם יודעים
בפעם הראשונה מאז הקמת היישוב, הבחירות המקומיות מתנהלות בסימן מעורבות עמוקה של מפלגת ש"ס. כרגע הפעילות הזו מתנהלת בפרופיל נמוך מאחורי הקלעים, אך יתכן ובשלב האחרון של הבחירות יינתן פומבי לדברים, כשיישלף הקלף המנצח, ברכת הרב אלבז, שתשפיע על התוצאות ועל צביון היישוב לשנים הבאות.
הפרקטיקה הזו, מתקפת בליץ על המצביעים בשלב האחרון של הבחירות, ננקטת באופן תדיר. המוכרת ביותר היא קריאת הגוועלד של נתניהו ברגע האחרון, ׳הערבים נעים בכמויות לקלפיות'. באופן הזה, עוד לפני שהצד השני מתאושש, מתחוללים שינויים בדפוסי ההצבעה ומקבעים את תוצאות ההצבעה. החשש כמובן, הוא שרבינוביץ, אם ייבחר יהיה מחוייב גם לש"ס.
מפגש צמרת
לאחרונה נפגשו בירושלים, אולי אפילו יותר מפעם אחת, המועמד לראשות המועצה, גלעד רבינוביץ והפעיל הבכיר של מפלגת ש"ס בשוהם, אלי יפרח, עם מרן, הגאון ראובן אלבז, מבכירי הרבנים של ש"ס, חבר מועצת גדולי תורה וראש ישיבת אור החיים לחוזרים בתשובה.
בצילום: אלי יפרח וגלעד רבינוביץ באירוע בחירות
המעוז של הרב אלבז בשוהם הוא בית הכנסת הספרדי נר ברוך ברחוב הקשת, שיפרח נמנה על קהילתו. רוב המתפללים הם חוזרים בתשובה ופועל בו גם כולל של אברכים, רובם תושבי אלעד. מתפללי נר ברוך אינם מכירים בסמכותו של הרב סתיו, ומקרב פעיליו אף יצאה ההפגנה שנערכה מול ביתו, כשנודע להם כי מועצת שוהם הקצתה קרקע להקמת בית הכנסת הרפורמי ביישוב.
בפגישה הרב אלבז העניק את ברכתו לרבינוביץ, והיא מאותתת לחובשי הכיפות לתת לו את קולם בקלפי. הרי עם או בלי קשר לבחירות, בחודשים האחרונים רבינוביץ החל לפקוד בערבי שישי ושבתות את בתי הכנסת ביישוב, ודי בכך כדי לעורר את חיבתו של הרב.
חברים לעת מצוא
החיבור של ש"ס ואלי יפרח, עם גלעד רבינוביץ, נרקם לפני כשנה וחצי, כאשר יפרח פנה אליו והפציר בו להתמודד בבחירות מול פטיגרו, שכבר אז נראה מוחלש. הדבר היה אחרי שיפרח כשל בניסיונו להיבחר ליו"ר המועצה הדתית לוד, משרה עתירת שכר וכבוד. הוא אחיו של ראש המועצה האזורית שדות דן, דוד יפרח, ונראה כי גם לו יש תקווה להשתלב במשרה מתגמלת ויציבה בעולם המוניציפלי. יפרח נחשב בלוד למועמד שסיכוייו להיבחר היו מצוינים, וכדי לעמוד בדרישות הסף, הוא אף העתיק את מקום מגוריו לעיר למשך מספר חודשים. אלא שברגע האחרון הקלפים נטרפו והתפקיד חמק מבין אצבעותיו.
הכוונה שלו להתמנות ליו"ר המועצה הדתית בלוד, עשויה ללמד על משאלת לב לתפקיד כזה בשוהם. בעבר ראשי המועצה ביישוב, הסתייגו מהקמת מועצה דתית, בנימוק שזה אינו אלא מנגנון שעיקרו חלוקת ג'ובים למקורבים, על חשבון קופת הציבור. גם רב היישוב, דויד סתיו, התנגד מהטעם שלדבריו מועצה דתית אינה מוסיפה תכנים.
תחום נוסף שיש בו פוטנציאל להיטיב עם אנשי שלומנו, הוא מינהלת לבית העלמין הקטן של שוהם, שייפתח בצמוד לבית העלמין המטרופוליני. גם שם יש פוטנציאל למינהלת נפרדת, עם שלל משרות מפנקות, בעלות של מיליוני שקלים על חשבון תושבי שוהם. הרב סתיו סבור כי גם במינהלת הזו אין צורך, ומחלקת הדת במועצה תוכל לטפל בכל הצרכים, מה גם שבסך מה גם שמדובר בשתי הלוויות בממוצע לשבוע.
לרבינוביץ ויפרח אין שום דבר מהמשותף. שני עולמות שונים. האחד חוזר בתשובה והשני מנכ"ל מפלגת העבודה בעברו. שניהם אמנם הכירו כשישבו בעבר סביב שולחן המועצה, אך בקושי החליפו ביניהם מילה. הקרבה שנוצרה עתה היא שותפות של אינטרסים. למעשה יפרח הוא כיום דמות דומיננטית בקמפיין של גלעד רבינוביץ. האחרון עובר עם יפרח או מישהו מטעמו בין בתי הכנסת ביישוב בערבי שישי ובשבתות, עולה לתורה ועל הדרך עורך מפגשי היכרות עם קהלים גדולים של מתפללים. יפרח נכח גם באירועים כמו הכרזת הסיעה ובחוגי בית, אך נראה שהם משתדלים לאחרונה להצניע את הקשר ביניהם וממעטים להיראות יחדיו בפומבי, בוודאי במפגשים עם ציבור חילוני. שכן לצד התועלת שתצמח להם, רבים בציבור הדתי, מסתייגים מהרעות המלבלבת בין השניים, שכאמור, אין להם דבר מהמשותף זולת כמה אינטרסים הקשורים לבחירות.
למד את הלקח
לפי הערכתו של רבינוביץ, הפסדו לפטיגרו בבחירות הקודמות, נגרם בגלל גיל ליבנה שפעל נגדו במרץ במגזר הדתי, והמליץ לאוהדיו לתמוך בפטיגרו. עכשיו הוא כבר למוד ניסיון. מי כמוהו מבין את עוצמתו של מגזר לא גדול, שמתארגן להצביע כמקשה אחת עבור מועמד מוסכם, אל מול ציבור מצביעים כללי שקולותיו מתפזרים בין מספר מועמדים. אם לדוגמה, מקרב 13 אלף איש בשוהם שיממשו את זכות ההצבעה, המגזר הדתי ייתן לו כאיש אחד כ-1500 קולות, הדבר יגדיל את סיכוייו, גם אם בציבור הכללי גלעד פחות אהוד מיריבתו דפנה רבינוביץ.
אבל לא בטוח שגלעד ישיג יתרון משמעותי, שכן גם הציבור הדתי מפוצל בין ש"ס לדתיים לאומיים. 300 נאמני ש"ס ביישוב שסרים למרות הרב אלבז, לעיתים רבות חושבים אחרת מיתר הקהילה הדתית, שרובה מקבלת את מנהיגותו של הרב סתיו, אשר בינו לש"ס ולרב אלבז מפריד אוקיאנוס.
הרבה הפתעות
לאחרונה סח רבינוביץ באזני אחד משומעיו כי יש לו עוד הרבה הפתעות להמשך. נראה אפוא כי תמיכתו של הרב הישיש היא בעצם ההפתעה הגדולה, שהוצנעה עד כה מידיעה של רוב הציבור. ולמרות האיפול, בקרב ציבור המקורב לש״ס, כבר נלחשת מפה לאוזן שמועה, לפיה הרב אלבז הורה לתמוך בבן טיפוחיו החדש. בין אם ניתנה הנחייה כזו, או שמרן רק ניאות לפגוש בו, מבחינת המאמינים, המפגש הזה מסמן להם מי המועמד המומלץ.
לאחרונה הפנה "שוהם פלוס" לגלעד בקשה להתייחס לאמירות, לפיהן נתן הבטחה למינוי רב ספרדי ביישוב. רבינוביץ התחמק פעם אחר פעם מתשובה ברורה והשיב באופן מעורפל, כי "יש רק רב אחד ליישוב". רק למחרת, בעקבות פניה של הרב סתיו כדי לברר איתו את הדברים, הוא שלח הודעת תיקון, לפיה לא ימונה רב ספרדי ליישוב.
בשונה מיפרח שבוודאי יבוא על סיפוקו במשרה הולמת, הרב אלבז בוודאי היה מכוון למעלות רוחניות גבוהות יותר, ובאמצעות בן טיפוחיו החדש הוא ירצה להאדיר תורה ביישוב. מקום כמו שוהם נחשב כאחד היישובים הליברלים והפלורליסטים, עם שיעור הצבעה נמוך מאוד לש"ס. אם הוא ישנה, ולו במעט, את צביונו ויאמץ מהערכים של ש"ס, הרב אלבז בוודאי יראה בכך הישג גדול.
במתק שפתיים
רמז לכוונות אפשר אולי לזהות בסרטון בחירות מטעמו של גלעד בפייסבוק, ושמו "תפיסת עולם ניהולית בקהילה פלורליסטית". במתק שפתיים מסביר רבינוביץ בסרטון: "אני לא אתן לפגוע באורח החיים של אף אחד".
הקריין בסרטון שואל: "כולם מפריחים הבטחות לפתור את כל הבעיות, אבל איך עושים את זה ביישוב פלורליסטי ומגוון כמו שוהם? בעיקר כשיש קבוצות עם צרכים שונים ולפעמים אפילו מנוגדים?״ נראה כי האמירות המעורפלות על פלורליזם והצורך לדאוג כביכול לתת קבוצות ביישוב, נועדה להכשיר את הלבבות לקראת כניסה של ש"ס ומוסדותיה ליישוב בעתיד. ובכלל, ממתי העניין של סובלנות ופלורליזם עמדו אי פעם על סדר היום הציבורי בשוהם, שצריך לעסוק בהם דווקא בזמן הבחירות? מה גם ששוהם דווקא מתאפיינת בהרמוניה וכבוד הדדי בין הקהילות.
הדעת נותנת כי מבחינתו של גלעד רבינוביץ, קצת יותר יהדות ברוח ש"ס ביישוב, לא תיחשב למחיר כבד, בתמורה לכיבוש ראשות המועצה.
שקיפות
אין בהתקרבות לרב אלבז ולתנועת ש"ס ערב הבחירות, שום פסול. ההיפך, בעיני רבים אלה הם מהלכים חיוביים ואולי אפילו נחוצים. יש בהם רק מום אחד, שהדברים הללו מתנהלים במחשכים, מאחורי גבו של ציבור רחב מאד שחושב אחרת, ועולם ערכיו ותפיסת עולמו רחוקים מאלה של ש"ס. אם בשם הפלורליזם, גלעד מעוניין להזמין ליישוב גורמים לא פלורליסטים, ראוי היה שינהג בשקיפות ויניח את הדברים על השולחן.
בתחילת השבוע התבקש רבינוביץ להשיב לשאלות הבאות:
כמה פעמים היית אצל הרב אלבז? האם קיבלת מהרב ברכה להצלחה, או שהרב הוציא הנחיה לתמוך בך? עד למסירת הגיליון לדפוס לא התקבלה תשובתו ¢
מרן, הרב ראובן אלבז
מרן, הרב הגאון ראובן אלבז בן ה-80, הוא חבר מועצת חכמי תורה של מפלגת ש"ס. הוא נולד בפז שבמרוקו. ומשמש כרב שכונת בית ישראל בירושלים. מאז שנת 1969 עומד הרב אלבז בראש ישיבת אור החיים, המיועדת לחוזרים בתשובה ולקירוב רחוקים. מוסדותיה פועלים בשכונת הבוכרים ורק בבית המדרש המרכזי שלה לומדים כ-1,400 תלמידים.
פעילותו להחזרה בתשובה חורגת בהרבה מגבולות הישיבה והיא נחשבת למרכז ארצי ואפילו עולמי להחזרה בתשובה. הרב אלבז הקים קהילות לומדים רבות בערים שונות והשיעור שלו בישיבה מועבר בימי חמישי דרך לוויין. רבים משיעוריו מועברים גם באינטרנט ובתחנות רדיו.
בשנת 2012 העריך המגזין 'פרובס' את שווי המוסדות בראשותו ב-40 מיליון שקלים.
אילן דואק