כמה בני נוער העמידו בפורים באור מגוחך את טענות המועצה על היערכות מיטבית לפיגועים, הנסמכת על 300 מצלמות חכמות ומערך מאבטחים גדול    


הלילה של פורים היה לילה לבן עבור רבים מתושבי שוהם. פיצוצי נפצים נשמעו ברחבי היישוב עד לפנות בוקר. תושבים לא ישנו, תינוקות ניעורו משנתם ובעלי חיים היו אחוזי בהלה. עשרות ואולי מאות נפצים החרידו את שלוות הלילה, מבלי שהמשטרה והמועצה מצליחות להניח יד על בני הנוער שעשו מהן צחוק.

הלילה הזה הדגים את הפער בין הבטחות חלולות, אודות היערכות ביטחונית מיטבית במקרה של פיגוע, למציאות שהתגלתה במערומיה. רק לפני כשנתיים התראיין כאן מחזיק תיק הביטחון במועצה, כולו שביעות רצון עצמית, והסביר: "אני אומר לתושבים, כל מספר שהעליתם בדעתכם, יש פי שלושה מאבטחים. אנחנו מוגנים על ידי אנשים מקצועיים, ומבחינה טכנולוגית מותקנות בשוהם למעלה מ-300 מצלמות, בהן מצלמות חכמות". לאן נעלמה חוכמת המצלמות בליל פורים? אף אחד לא יודע. ואיפה היה המוקד שצופה על היישוב 24/7? לפחות כאן התשובה ברורה – הוא לא היה. פניות טלפוניות למוקד לאורך השעות הקטנות של הלילה לא נענו.  

תחושת חוסר הביטחון אינה מחדל שמונח רק לפתחה של המועצה. המשטרה נושאת חלק מרכזי באחריות. ההחלטה מלפני כשלוש שנים, להעביר את הניידות והשוטרים המקומיים מנקודת שוהם לתחנת ראש העין, הייתה רעה ליישוב. מקצין מקומי ועוד שישה שוטרים קבועים ביישוב, נותרו רק שניים. הם עושים כמיטב  יכולתם אבל זה אינו מספיק. בשגרת היום יום מתנהלים דיונים בתחנה בראש העין כשהיישוב נטוש. בנוסף, בכל חילופי משמרת, הניידת נוסעת הלוך וחזור במשך כשעה שלמה ואינה נמצאת ביישוב. זה ועוד לא דיברנו על עיכובים בפקקי תנועה, על שליחויות, הקפצות ומשימות מנהלתיות שהשוטרים בניידת מקבלים על הדרך.

אבל זה לא הכל: שוטרי ראש העין משובצים למשמרת בשוהם אחת לשבוע שבועיים. הם למעשה  עוברי אורח בשוהם. וככאלה אין להם מחויבות כמו שוטר מקומי שנושם וחי את היישוב 24/7. יש ההבדל תהומי בין שוטר מקומי, יוזם ואקטיבי שאוסף מידע, מפגין נוכחות, מתחכך בגורמי עבריינות ובקיא במתרחש, לשוטר אורח שמגיע לכאן לשעות ספורות.     

אם יש דבר אחד שהמשטרה והמועצה עושים דווקא טוב, זה הפצת מידע מופרך על הפשיעה ההולכת ופוחתת כביכול.  כך, המטרה מכחישה קיחומה של פרקטיקה נפוצה לפיה דיווח על התפרצויות שבהן לא נגנב רכוש, כעל אירוע הסגת גבול. כך יוצרים תמונה מעוותת ומסולפת. זה ועוד לא דיברנו כך שנפגעי עבירות רכוש כלל לא טורחים לדווח למשטרה.

הפער הזה, בין המציאות להודעות התעמולה, יוצר חוסר אמון בציבור. הגיעו הדברים לידי כך שבחודשים האחרונים הוקמו בשוהם קבוצות ווטסאפ שבהם תושבים יכולים לדווח ולעקוב אחר היקפי הפשיעה האמיתית, מבלי להסתמך על דיווחי הרשויות. כמה לא מפתיע, אלה הן הקבוצות הגדולות ביותר בשוהם ורשומים בהם קרוב לאלפיים תושבים מודאגים.           

         

meet and deli