עד לפני מספר שנים שוהם והוד השרון היו דומים מאד במחירי הנדל"ן, אולם נכון להיום דירה ממוצעת בהוד השרון יקרה בכ-20 אחוז יותר. כך עולה מניתוח המתפרסם באתר הפופולארי, מדלן. בשוהם דירת מגורים ממוצעת נמכרת ב-3 מיליון שקלים, לעומת 3.66 מיליון שקלים בהוד השרון. ואילו דמי השכירות הממוצעים בשוהם עומדים על 7,150 שקלים, לעומת 7,600 בהוד השרון.
בירור בקרב גורמי נדל"ן מגלה שבמרכז הוד השרון נמכרות דירות חדשות בנות 5 חדרים ב-4.5-5 מיליון שקלים, ואילו דירות 5 חדרים ישנות בפרויקט הוד השרון 200 נמכרות ב-4.3 מיליון. "בשוהם יכולים רק לחלום על מחירים כאלה", אומר גורם נדל"ני מוביל, המתמחה בערי הפרברים של תל אביב. לדבריו, ההשוואה בין שוהם להוד השרון היא במקומה, מכיוון שבפקטור המרכזי, זמן הנסיעה לתל אביב, שני היישובים מצויים במרחק ובזמן נסיעה דומה.
הגורם הנדל"ני מסביר את הרגרסיה במחירים בסטגנציה המאפיינת את שוהם, שבשנים האחרונות אינה מציעה לתושביה יותר מאשר מקום מגורים, וכבר שנים שלא קיימת בה חוויה סביבתית: "אין מה להשוות בתרבות הפנאי בין שוהם להוד השרון. בשוהם זה פשוט חושך. אין בה היצע של פעילות למבוגרים וגם בהיבט של נראות היישוב דורך במקום. בעבר שוהם היתה היפהפייה הנרדמת, אבל היום היא רק 'נרדמת'. ה'יפהפיה' כבר לא קיים יותר, משום שהתחזוקה, הפיתוח הציבורי והניקיון הלכו והתדרדרו. צר לי לאכזב, אבל מה שאני מתאר זו מציאות אמיתית, והיא מסבירה מדוע יישובים בפרברים של תל אביב סוגרים על שוהם בערכי הנדל"ן למגורים ואפילו עוקפים אותה. קחו כדוגמה את קריית אונו וחלקים ממודיעין שהיו עד לפני כמה שנים זולים משוהם אפילו ב-30%".
"שוהם כיכבה הטלוויזיה ובעיתונות במשך כמעט שני עשורים בצמרת הזכאויות לבגרות, בין אם במקום הראשון השני או החמישי. בשנים האחרונות היישוב נפקד מהרשימות האלה. ההבטחה לרוכשים בשכונת הדרים החדשה התמקדה בחינוך מעולה ובבית ספר יסודי חדש בשכונה. חינוך הוא אחד המדדים הכי חשובים בבחירה של הורים במקום מגורים חדש. נכון להיום ההבטחה הזו אינה ממומשת. לא הוקם בית ספר בשכונה ומוסדות חינוך אחרים ביישוב נסגרו, פעוטות בגיל הרך נותרו ללא סידור, הצפיפות בכיתות חט"ב מאד גבוהה, הספריה הציבורית הוקטנה והחינוך הבלתי פורמלי לא מורגש. כל אלה יוצרים תמונה של בינוניות. המצוינות בחינוך, שהייתה לאורך שנים היתרון וסימן ההיכר של שוהם, הולכת ונמוגה. לשאלה אם יש קשר בין חינוך למחירי דירות, התשובה היא 'כן'. אני ממליץ למתעניינים בנושא להתייחס לקריית אונו כמקרה בוחן, ולראות את הקורלציה בין התקדמות ההישגים בחינוך לעלייה במחיר הדירות. ההשוואה הזו נותנת תמונה ברורה שמסבירה את הכל".
בכמה מכר השכן?
ברח' מכבים 108 דירת 4 חדרים ששטחה 88 מ"ר, עם מרפסת ששטחה 8 מ"ר, קומה 2 בבניין ללא מעלית, במצב שמור, נמכרה ב-2.40 מיליון שקלים.
ברח' תמר 23 בשכונת הדסים, דירת 4 חדרים ששטחה 101 מ״ר, עם מרפסת, במצב מחייב שיפוץ, בבניין ללא מעלית, נמכרה ב-2.6 מיליון שקלים.
ברחבת נטיף 3 – פינת תרשיש, ליד מתחם 'הצופים', דירת גן 3 חדרים ששטחה 94 מ״ר, עם גינה ששטחה 187מ״ר, נמכרה ב-3.39 מיליון שקלים.
בשד' עמק איילון 41, דירת גן 5 חדרים ששטחה 93 מ״ר, עם חצר משק ששטחה 39 מ"ר, נמכרה ב-3.09 מיליון שקלים.
בשד' עמק איילון 18, בבנייני משה"ב, סמוך למרכז ספרא, דירת 4 חדרים ששטחה 81 מ״ר, קומה ראשונה ללא מעלית וללא מרפסת, מושקעת מאד, נמכרה ב-2.4 מיליון שקלים.