מחפשת מעון לתינוק? צריכה מי שיעשה לך סרטון בת מיוצווש בלתי נשכח? מתלבטת איזה איש מקצוע לבחור? את כבר לא לבד ■ הגיע הזמן שתכירי את קבוצת הפייסבוק הפופולארית "מאמות שוהם", שכבר נושקת לכ- 2000 משתתפות משוהם ויישובי האזור, ומעוררת שיח ציבורי נשי במגוון נושאים ■ חוכמת האמהות- הגרסה שלנו
מאת: לימור בר נתן
אם פעם להיות אמא טרייה היה מלבד הלילות ללא שינה והדילמות של להניק לא להניק גם בדידות, הרי שבשנים האחרונות הרשת הפכה לחברתה הטובה ביותר של אמא. כל תינוק כבר יודע כי הרשת מספקת מידע, תמיכה, ייעוץ, אפשרויות רכישה כלכליות הרבה יותר, ובעצם כמעט כל מה שאנחנו צריכים. פייסבוק לקחה את כל הטוב הזה עוד צעד אחד קדימה עם קבוצות ייעודיות בכל נושא שרק תוכלו לחשוב עליו.
אחד הנושאים החמים ביותר ברשת ובקבוצות פייסבוק ייעודיות הוא הורות. אינספור קבוצות פועלות במרחב הוירטואלי ומספקת תשובות לאמהות עם המון שאלות, תמיכה, טיפים שימושיים וחיבוק וירטואלי חם במיוחד. קבוצת האמהות הנחשבת למשפיעה ביותר ברשת בישראל כיום היא "מאמאזון", שבה חברות כיום כ-78 אלף אמהות, ומתפרסמים בה מאות פוסטים מדי יום.
מאחר וקבוצות של אמהות הפכו לאורים ותומים של מידע, וגם לכוח צרכני שאי אפשר להתעלם ממנו, החלו לצמוח גם קבוצות מוניציפאליות וגיאוגרפיות, המספקות מענה מקומי לנשים ואמהות ברחבי הארץ. קבוצת "מאמות שוהם", המנוהלת על ידי לבנת רייכמן ומיקה שור, נושקת כבר ל- 2000 חברות, ומעוררת שיח ציבורי שאי אפשר להתעלם ממנו.
הכניסה לגברים אסורה
לבנת רויכמן (35) היא אמא לשתי בנות (אלה בת 4 ונילי בת שנה), מהנדסת אווירונאוטיקה ומנהלת מרכז מידע טכני בחברה ציבורית. מאמות שוהם הוא לגמרי עוד בייבי שלה.
איך בכלל התחיל כל הסיפור של מאמות שוהם?
"האמת שבכלל בצורה לא מתוכננת", אומרת לבנת ומחייכת. "לפני כשנתיים הייתי ב"מאמזון" וכתבתי תגובה לפוסט שהעלתה מישהי. כנראה שכתבתי שם משהו על שוהם ועל קבוצת נשים, ועלתה מולי מיקה שור, שבדיוק תכננה פתיחה של קבוצת נשים בשוהם, וחשבנו שננהל אותה ביחד. זה התחיל מחברות שלי שצירפתי, שצרפו גם חברות שלהן, ובתחילת הדרך מדובר היה בקבוצה קטנה. עם הזמן הצטרפו גם נשים מיישובי האזור ואפילו מבית אריה ומיהוד".
המטרה הראשונית של הקבוצה למעשה היתה להכיר אנשים משוהם והסביבה. ההשראה לכך הגיעה מאחותה של לבנת, שהקימה קבוצה דומה בנתניה.
"מדובר למעשה בפורום, במקום שמתייעצים בו בענייני הורות, מבקשים המלצות בנושאים שונים, ומדברים על נושאים שמעניינים נשים ואמהות", אומרת לבנת. "למיקה ולי חשוב לשמור על הצביון של הקבוצה כך שעיקר הפעילות תהיה התייעצות והמלצות ולא ללכת לכיוון של פרסום. המצחיק הוא שמיקה ואני מעולם לא נפגשנו. יש לנו ראש דומה ואנחנו מסכימות על אופן ניהול הקבוצה. חשוב לנו מאד שהקבוצה לא תהפוך לקבוצה של פרסומות, כיוון שאנשים יאבדו עניין כך".
-זו קבוצה סגורה, נכון?
"כן, כהחלטה עקרונית. כמובן שלא מדובר בקבוצה סודית שאם לא הוזמנת את לא יכולה להיכנס אליה, אלא בקבוצה שצריך להירשם כדי להיות חבר בה".
הכניסה לגברים אסורה, כמו שאתם בטח יכולים לתאר לעצמכם, למרות שמדי פעם מישהו מנסה להשתחל פנימה- מעידה לבנת.
תוכן בחיים האמיתיים
ולא רק וירטואליים
קבוצת מאמות שוהם מנוהלת היטב, ועושה רושם שיש מישהו עם יד על הדופק.
איך את שולטת בעניינים?
לבנת: "אני נכנסת כמה פעמים ביום לקבוצה כדי לדגום, ואם רואה משהו שלא לעניין, אני פשוט מוחקת. אני מוחקת בעיקר פרסום. לשמחתי, האווירה בקבוצה מאד מכבדת. אני מכירה קבוצות אחרות שהן הרבה פחות נעימות, ויש בהן שיפוטיות ופוגענות, וזה משהו שאני לא מצליחה להתחבר אליו בכלל".
זה דורש ממך הרבה זמן?
"בתפקידי אני עסוקה מאד ויש לי גם משפחה, אבל הקבוצה מאד חשובה לי, ואני רוצה לשמור עליה. הקבוצה צמחה והפכה להיות חלק ממני, וחשוב לי שיהיו בה תכנים מעניינים, שאנשים ירגישו נוח להתייעץ ושתהיה אווירה טובה. גם דוברת המועצה, דגנית שטיניג, מגיבה בנושאים הקשורים לניהול היישוב ובמידע רלבנטי".
כל מי שרוצה יכול להצטרף לקבוצה?
"אנחנו מאשרות כ-20 בקשות ביום לערך, כשבזמן האחרון יש הרבה בקשות רישום. האישור הוא לא אוטומטי, ואנחנו נכנסות לפרופיל לבדוק באופן כללי במי מדובר. מי שלמשל חברה בכמה מאות של קבוצות- לא נאשר אותה, כיוון שמדובר סביר למדי במפרסמת. חשוב גם שתהיה תושבת שוהם או יישובי הסביבה או לפחות מי שמתכננת לעבור ליישוב".
מה היית רוצה שיקרה בקבוצה?
"הייתי רוצה שתצאנה פעילויות 'אמיתיות' מהקבוצה, כמו למשל מפגשים של אנשים בגינה אחר הצהריים או פעילות החלפת ספרים שעשיתי וזכתה להרבה עניין. שמתי לב שיש לי המון ספרים בבית שסתם צוברים אבק, והצעתי לנשים שרוצות להחליף ספרים להחליף ספר תמורת ספר. בכלל, הייתי רוצה שיצמחו מתוך הקבוצה פעילויות או מפגשים שהם בעלי תוכן בחיים האמיתיים ולא רק וירטואליים. בתקופת צוק איתן למשל, עודדנו להשתתף ולתרום, והיתה הרתמות גדולה. בימים אלו אני מארגנת סיורים לחווה אורגנית באזור בעקבות מפגש עם בעל החווה שהוא אדם מיוחד מאד".
את שומעת תגובות על הטיפים והעצות שבקבוצה?
"הרבה מאד! נשים אומרות שהעצות והטיפים שקיבלו היו יעילים, ורבות מהן גם חוזרות לקבוצה להודות על המלצה על גן, רופא או בעל מקצוע".
לאחרונה החלה לבנת בפרויקט המלצות על בעלי מקצוע באזור שמטרתו ליצור מסמך מרוכז של בעלי מקצוע מומלצים ואיכותיים.
"כמעט בכל יום יש פוסטים של אנשים שמבקשים המלצות על אנשי מקצוע, ולכן נראה לי מאד נכון ושימושי ליצור רשימה כזו שהיא מעין התנ"ך של אנשי מקצוע מומלצים בשוהם", היא אומרת. "אני מאד אוהבת את הקבוצה ואת ההתעסקות בה. קשה לי להגיד מה יהיה הלאה, כיוון שלא חשבתי שנגיע לאן שאנו נמצאים בו", מסכמת לבנת. "מי יודע לאן הקבוצה הזו עוד תצמח?"