שבועות הוא חגו הלאומי של הבורקס. לרגל האירוע נסענו לטעום בויוס טורקי אורגינל, אצל יוצאי הבלקן ביהוד, במוסד ותיק ומהטובים ביותר בארץ. בורקס מהסרטים
מהאימפריה העותומנית ששלטה פעם על חלקים נרחבים מהמזרח התיכון לא נותר הרבה וההשפעה הטורקית במחוזותינו הצטמצמה מאז למטבח המופלא, שנציגו הבולט ביותר הוא הבורקס.
בורקס לסוגיו תמצאו בכל קונדיטוריה וסופר, על מדפי הקפואים, בהם הכלאות מוזרות כמו בורקס פיצה ועוד כאלה שמקומם מתאים לחדרי מורים וישיבות עסקים. הם עשויים בצק עלים תעשייתי עתיר מרגרינה ואין להם דבר עם בורקס אמיתי שיוצאי ארצות הבלקן- טורקיה, יוון ובולגריה, הביאו איתם לארץ והם עשויים בעבודת יד עם גבינות משובחות ובצק משובח. ברוב המקרים המומחיות הזו עוברת מדור לדור כבר עשרות שנים.
אחד הבורקסים הטובים בארץ הוא זה שפעל עשרות שנים בשוק אשכנזי הישן שנסגר לאחרונה ועבר למדרחוב סעדיה חתוכה. כבר עשרות שנים שהאחים יהודה ודוד חזן, יחד עם אחותם בקי, מייצרים בורקס. להבדיל מהצ'וקור העשוי כשבלול, האחים חזן מכינים בויוס טורקי אורגינל, ולדבריהם הם היחידים בארץ הבקיאים בטכניקה הזו. אחת לכמה דקות נשלף מהתנור מגש גדול ובו 36 בורקסים חמים, עם מילוי נדיב של גבינה, תפוחי אדמה, חצילים מבושלים או בורקס עם עלי מנגולד שכולם קוראים לו בטעות בורקס תרד. דרך החור שבמרכז הבורקס אפשר להבחין שכל מילוי נשאר בצבעיו המקוריים, אפוי וחם מהתנור.
הכנתם מתחילה ערב קודם, כאשר משרים את הבצק בשמן, ולא כנהוג - במרגרינה. למחרת מותחים את כדורי הבצק ליריעות ארוכות ודקיקות עד שקיפות, ואחר כך ממלאים את תוכן בגבינה או במילוי אחר. על המדרכה שבחזית, ניצבים כמה שולחנות כתר וכסאות פלסטיק לטובת אלו שאוכלים במקום.
קחו לכם שעה קלה כדי לחזור בגלגל הזמן חמישים שנה אחרונה, לכו תאכלו בורקס, שיוגש לכם על נייר עיתון עם ביצה קשה חומה. המילוי המופלא ישכיח מכם את נקיפות המצפון על הקלוריות שהכנסתם לבטן, אפילו אם הסתפקתם בבורקס אחד. להשלמת החווייה הבלקנית תוכלו ללגום גם כוס איירן, משקה בלקני מסורתי עשוי יוגורט מים ומלח.
המקום הוקם בשנת 1956 על ידי חמיו של יהודה, ובין אורחיו תוכלו לזהות לקוחות קבועים, דור שני ושלישי ליוצאי הבלקן, המדברים עם המוכרים בשפת הלדינו וגדלו על המאפה המסורתי, עד שאימותיהם חדלו מהכנת המאכל שמחייב טרחה רבה. על בורקס תשלמו 10 שקלים, ביצה קשה חומה - 3 שקלים וספל איירן - 8 שקלים.
המדרחוב במרכזה של יהוד הוקם באמצע שנות ה-50' ונבנה ברוח הסוציאליסטית נטולת החן. בשנים הקרובות גם הוא ייהרס ותחתיו תיבנה שכונה מודרנית ונטולת קסם של פעם. אז תלכו מהר, תספגו מהרוח של המקום, עצרו בבאסטת הירקות והפירות הענקית שהמחירים בה זולים בהרבה ממחירי בתי המרקחת אצלנו ותחזרו עם טעם של בורקס אדיר בפה.
סעדיה חתוכה 26, טלפון- אין, פתוח 7:00-14:00.