דירת בשכירות בשוהם

צעירים נוטשים יחידות מניבות ומשפחות מחפשות דירות קטנות להשכרה. ואילו בעלי חנויות בשוהם טוענים כי לא יוכלו לשלם דמי שכירות כשהפדיון מתרסק

תחום השכרת הדירות ביישוב עובר בימים אלה טלטלה עזה. גל המפוטרים הגדול ביותר הוא בקרב צעירים יוצאי צבא המתפרנסים בדוחק, והם מהווים אוכלוסיית יעד לבעלי יחידות מניבות, שמשכירים אותן בתעריפים שבין 2800 ל-3500 שקלים לחודש. ככאלה שמוצאים את עצמם בימים אלה מחוסרי עבודה, הצעירים ממהרים לצמצם הוצאות ורבים מהם עזבו בשבועות האחרונים את היחידות ושבו להתגורר בבית ההורים, מותירים אחריהם את בעל היחידה ללא שוכר.

שכירות מוזלת בשכונות וותיקות

עד לפני כחודש נרשם ביקוש עצום לדירות חמישה חדרים שנבנו בשנתונים האחרונים, כמעט כולן בשכונות כרמים וסחלבים. חלק מהן נחטפו ביום בו הן הוצעו להשכרה, והשוכרים שילמו תמורתן שכר דירה בגובה 7,000 עד 7,500 שקלים לחודש. הביקושים האלה היו לנחלת העבר. רבים מהשוכרים שחווים טלטלה במקום העבודה ונתונים בחוסר יציבות כלכלית, מתכוונים לסיים את החוזה כדי לשכור דירות 4 חדרים בשכונות הוותיקות, המוצעות בשכר דירה נמוך יותר, העומד על  כ-5,000 שקלים לחודש.

בחלק מהמשפחות ביישוב שני בני הזוג הוצאו לחל"ת ממקום העבודה. באחד המקרים, שני הורים ואחד הבנים, חייל משוחרר שמסייע בכלכלת המשפחה, נותרו כולם ללא עבודה והם מפנים בימים אלה דירה בשכירות ועוברים להתגורר אצל קרובי משפחה. משפחה אחרת, המשכירה את ביתה  תמורת 6,000 שקלים לחודש, שכנגדם שכרה נכס ב-11 אלף שקלים, קיבלה הודעה מהשוכרים לפיה לא יוכלו להמשיך לשלם. כתוצאה מכך התערער כל הבסיס הכלכלי וראש המשפחה אמר כי יפנה למשכיר בהצעה להפחית זמנית  מחצית משכר הדירה שנקבע ביניהם, עד יעבור זעם, או לחילופין להשיב לו את הבית בחזרה.

רבים מבעלי הנכסים מבינים שאין מנוס אלא להפחית משכר הדירה שכן הביקוש הצטמצם מאוד. אך מנגד, גם הם נסמכים על ההכנסה הזו כמקור פרנסה.                

גם בקנייה ומכירה של נדל"ן למגורים ביישוב השוק קופא על שמריו. קונים פוטנציאליים אינם פונים ובוודאי שאינם מבקרים בדירות המוצעות ביד שניה.

מצוקת בעלי החנויות

מצוקה חריפה התפתחה בחודש האחרון גם בקרב שוכרי החנויות במרכזים המסחריים ביישוב. בעקבות הוראות משרד הבריאות, חנויות שעיסוקן בטיפוח, קוסמטיקה, מספרות וחדרי כושר, נאלצו לסגור את שעריהן, ואילו מסעדות רשאיות לעבוד במתכונת משלוחים בלבד. מנגד, מיעוט בתי עסק, בהם מרכולים וחנויות כאלה המתמחות במוצרי מזון בסיסיים,  לא נפגעו מהמשבר.

המרכז המסחרי שוהם במרכז היישוב, מתכוון  להסתפק בגבייה של מחצית מדמי הניהול בחודש אפריל, ובאשר לדמי שכירות בקרב הסוחרים שורר בעניין זה חוסר בהירות.  

חברת קשת מלונאות המפעילה את המרכז המסחרי באיירפורט סיטי, שיגרה ביוזמתה הודעה לכל בעלי החנויות שנסגרו במתחם, לפיה הם לא יחויבו בדמי שכירות עבור הימים בהם בית העסק סגור.

ואילו אפרת קליין מהנהלת מרכז הקניות שוהם מרקט, אמרה: "עסקים שנסגרו לפיו צו משרד הבריאות יקבלו דחיה בתשלום השכירות. יש חנויות כמו הלבשה, הנעלה ואופטיקה, שמורשות לפעול תחת מגבלה של מספר קונים, וההתחשבות בהם תהיה פחותה. לשמחתי, חלק ניכר מהחנויות בשוהם מרקט משווקות מזון והן הגדילו מאוד את מחזורי הפעילות. בהן בוודאי שלא תתבקש התחשבות. זהו אירוע מתגלגל שאיננו יודעים כמה זמן יימשך ומתי יסתיים. הפחתנו ככל יכולתנו בהוצאות המחייבות את הסוחרים בתשלום דמי ניהול. כך למשל, ביטלנו הצגות לילדים ומופעים מושכי קהל, אך הוצאות הניקיון והאחזקה השוטפת נותרו כפי שהיו. גם למרכז המסחרי יש הוצאות רבות. אנחנו נבחן את ההתחשבות בכל בית עסק לגופו".

meet and deli